Λεύκανση δοντιών

Λεύκανση

Η λεύκανση αποτελεί σήμερα μία καθημερινή θεραπεία για την αντιμετώπιση δυσχρωμιών στα δόντια. Οι δυσχρωμίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες), ενδογενείς (χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), τραύμα του δοντιού που έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση του δοντιού, καθώς και σε αποκαταστάσεις αμαλγάματος .Η λεύκανση είναι μία απόλυτα ασφαλή διαδικασία εφόσον γίνεται με τη καθοδήγηση ενός καταρτισμένου οδοντιάτρου .

Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης: στο ιατρείο υπό την επίβλεψη του οδοντίατρου όπου τοποθετείται υψηλής περιεκτικότητα υπεροξείδιο του υδρογόνου (15-45%) και στο σπίτι με την τοποθέτηση υπεροξειδίου του καρβαμιδίου (10-22%) σε δισκάρια.

Λεύκανση στο ιατρείο

Αρχικά ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα στοματοδιαστολέα στο στόμα του ασθενούς έτσι ώστε να επιτύχει πλήρη έκθεση των δοντιών και απομάκρυνση των χειλιών και των παρειών. Στη συνέχεια τοποθετείται προστατευτική ρευστή ρητίνη στις παρυφές των ούλων των δοντιών που πρόκειται να λευκανθούν η οποία στερεοποιείται με τη βοήθεια led φωτός. Στη συνέχεια τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας πάνω στα δόντια και απομακρύνονται οι περίσσειες υλικού. Συνήθως πραγματοποιούνται 3 κύκλοι των 20 λεπτών ή δύο κύκλοι των 30 λεπτών ανάλογα με το είδος και τη συγκέντρωση του λευκαντικού παράγοντα. Μόλις παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος ο οδοντίατρος καθαρίζει το λευκαντικό gel από τα δόντια και ο ασθενής ξεπλένει καλά έτσι ώστε να μην μείνουν καθόλου υπολείμματα.

Λεύκανση στο σπίτι

Αρχικά απαιτείται μία επίσκεψη στο οδοντιατρείο προκειμένου να γίνει η κλινική εξέταση και η λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η κατασκευή ειδικά προσαρμοσμένων δισκαρίων. Στη συνέχεια θα γίνει καταγραφή του ήδη υπάρχοντος χρώματος των δοντιών. Σε επόμενη επίσκεψη οπότε και θα είναι έτοιμοι οι νάρθηκες λεύκανσης, γίνεται ο έλεγχος και η κατάλληλη διαμόρφωσή τους από τον οδοντίατρο ενώ δίνονται και οδηγίες για την εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει να αποφεύγονται ο καφές, η Coca-Cola και τα πολύ όξινα φρούτα, ενώ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής δεν επιτρέπεται το ποτό και το φαγητό. Σε περίπτωση που εμφανιστεί ευαισθησία των δοντιών αυτή μπορεί να διαρκέσει και μερικές μέρες μετά το πέρας της θεραπείας ωστόσο είναι μία παρενέργεια η οποία παρέρχεται με το πέρας του χρόνου.

Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι

Για πιο θεαματικά και με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματα επιβάλλεται ο συνδυασμός της λεύκανσης στο ιατρείο και της λεύκανσης στο σπίτι. Ο συνδυασμός των δύο τεχνικών αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η πρώτη θεραπεία στο ιατρείο θα δώσει την ώθηση για να ακολουθήσει η συνέχεια της θεραπείας και η συντήρηση στο σπίτι.

Διάρκεια αποτελέσματος λεύκανσης

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από τη σωστή ή όχι συντήρηση. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και η ελλιπής στοματική υγιεινή μειώνουν το χρόνο διάρκειας του αποτελέσματος. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια αν ο ασθενής είναι «πειθαρχημένος» και κάνει μία απλή συντήρηση (χρησιμοποιώντας τους νάρθηκες για 2-4 ώρες, για δυο ημέρες) μία φορά το χρόνο ή κάθε έξι μήνες.