Προληπτικός έλεγχος δοντιών

Στόχος ενός προληπτικού προγράμματος ενηλίκων είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα ώστε να μην εμφανίσουν νέες τερηδόνες ή νόσους του περιοδοντίου μέσω ενός περιοδικού ελέγχου της στοματικής κοιλότητας. Ο συστηματικός και περιοδικός προληπτικός έλεγχος μας οδηγεί επίσης στην έγκαιρη διάγνωση των νόσων του βλεννογόνου και κυρίως του καρκίνου του στόματος.

  • Φθορίωση
  • Καθαρισμός δοντιών
  • Σφραγίσματα

Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών

Οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών αποτελούν μία προστατευτική επικάλυψη που τοποθετείται πάνω στα δόντια για την πρόληψη της τερηδόνας. Συνήθως τοποθετούνται στα οπίσθια μόνιμα δόντια τα οποία παρουσιάζουν έντονες αυλακώσεις γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολο το σωστό τους καθαρισμό με το καθημερινό βούρτσισμα.

Οι γομφίοι είναι τα κύρια δόντια που χρησιμοποιούνται για τη μάσηση της τροφής κι επομένως έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τα σωματίδια των τροφών στο στόμα. Οι προληπτικές εμφράξεις προλαμβάνουν την είσοδο των σωματιδίων τροφής σε αυτές τις βαθιές αύλακες και επιπλέον βοηθούν στην πιο εύκολη απομάκρυνση των στοματικών βακτηρίων.

Τα παιδιά με ιστορικό τερηδόνας και οδοντικής πλάκας είναι φρόνιμο να έχουμε προληπτικές εμφράξεις σε όλους τους μόνιμους γομφίους προκειμένου να διατηρήσου ένα υγιές χαμόγελο.