Προσθετική

Ακίνητη προσθετική

Οι οδοντιατρική γέφυρα είναι μία σταθερή (μη αφαιρούμενη) προσθετική αποκατάσταση για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σχεδίασης και υλικών τις οποίες εσείς και ο οδοντίατρος θα συζητήσετε μαζί με τον οδοντίατρο σας για να καταλήξετε στη λύση που ταιριάζει σε σας.  Η παραδοσιακές ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις είναι φτιαγμένες από μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο συντήκεται η πορσελάνη η οποία προσομοιάζει το φυσικό δόντι. Οι πιο σύνθετες ακίνητες αποκαταστάσεις είναι συνήθως ολοκεραμικές ή Ζιρκονίου μαζί με κεραμικό, αποκαταστάσεις που θεωρούνται πιο αισθητικές αλλά κι πιο βιοσυμβατές.

Κινητή προσθετική

Η οδοντοστοιχία είναι μία αφαιρούμενη οδοντιατρική  συσκευή για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών και περιβάλλοντων ιστών. Είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μοιάζουν πολύ με τα φυσικά δόντια και να ενισχύουν έτσι την όμορφη εικόνα σας.

Υπάρχουν δύο τύποι οδοντοστοιχιών : οι ολικές και οι μερικές οδοντοστοιχίες . Ολικές οδοντοστοιχίες είναι αυτές στις οποίες απουσιάζουν όλα τα φυσικά δόντια ενώ μερικές όταν παραμένουν μερικά φυσικά δόντια.

Η ολική οδοντοστοιχία μπορεί να είναι είτε «συμβατική» είτε «άμεση». Η συμβατική οδοντοστοιχία κατασκευάζεται αφού έχουν αφαιρεθεί τα δόντια και αφού περιμένουμε 4-6 εβδομάδες έτσι ώστε να επουλωθούν οι ουλικοί ιστοί. Κατά τη διάρκεια αυτή ο ασθενής παραμένει χωρίς δόντια. Οι άμεσες οδοντοστοιχίες γίνονται εκ των προτέρων και τοποθετούνται αμέσως μετά την αφαίρεση των δοντιών έτσι ώστε ο ασθενής να μη χάσει στιγμή το χαμόγελο και την λειτουργία του στοματογναθικού του συστήματος. Παρόλαυτα μόλις οι ιστοί συρρικνωθούν και επουλωθούν, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές.

Οι οδοντοστοιχίες είναι πολύ ανθεκτικές συσκευές και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια αλλά μπορεί να χρειαστεί να επισκευαστούν ή να προσαρμοστούν εκ νέου με τα χρόνια λόγω της φυσιολογικής φθοράς και της αλλαγής της αρχιτεκτονικής των ουλικών ιστών.